Så får du ditt barn att sluta med napp.

När barnet äntligen har slutat amma, så är det mer än vanligt att suget efter sug bidrar till att nappen blir ett substitut. Men att sluta med napp kan vara svårt och ibland är barnet t.o.m. i skolåldern innan suget avtar. Som förälder får man således leta med ljus och lykta vareviga kväll för att hitta detta lilla favoritobjekt. Här ges du lite hjälp på traven för att få barnet att ta ett steg in i en ny era – utan napp.

1.Börja i långsamt tempo

Att abrupt frånta barnet något så älskat som nappen kan ge upphov till gap och skrik. Börja istället med en utfasningsperiod och ta ifrån barnet nappen under trevliga moment som lek eller liknande. När barnet vant sig vid nappfria stunder hemma, kan du börja ta steget längre och lämna nappen hemma när ni går ut.

2. Använd pedagogiska dialoger

Om ditt barn är bångstyrigt och bara vill ha sin napp, så kan du testa metoder som att säga att ”nappen har nu endast flyttat till sängen” eller ”nu bor nappen bara i soffan”. Det betyder att barnet bara får använda nappen på de ställena, för vem vill tvinga en söt liten napp att flytta..?

3. Ge nappen till ett mindre barn

Om ditt barn är 3-4 år och vägra sluta med napp, så kan du alltid testa att ge nappen till en baby på besök eller ett litet syskon. Ditt barn vill väl inte vara lika liten och kinkig som babyn, eller? I början kan det bli tjat men påminn hela tiden om att ”nu är du ju stor”.

Avslutningsvis

Det här med nappavvänjning kan ta lite tid för somliga barn, medan andra slutar från ena dagen till den andra. Ha lite tålamod och försök vara så pedagogisk som möjligt – till slut försvinner nappen och kommer aldrig mer igen.