Inför första friidrottsträningen

Det är inte konstigt att friidrott är så pass populärt både i Sverige och utomlands. Den är allsidig tack vare de olika grenarna, den är fantastisk för en motiverad tävlingsmänniska och det ligger mycket målmedvetenhet bakom varje idrottsman/kvinna. Många experter menar dock att man inte bör fokusera på mer än 1-3 grenar totalt, eftersom det kan vara svårt att uthärda nederlag flera gånger om. Alla heter ju inte Carolina Klüft eller Armand Duplantis.

Omge dig med stöttning i form av föräldrar, anhöriga och inte minst en bra tränare

Inom friidrott är många enade om att föräldrar spelar en avgörande roll då rekord är speciellt viktigt här. Vidare, finns det till och med föräldrautbildningar att ta om ens barn beslutar att hålla på med friidrott. Din eller ditt barns tränare kommer att följa dig/er i vått och torrt och nästan bli en del av familjen, så det är viktigt att du som förälder också är ordentligt delaktig.

Hitta en gren som passar de individuella förutsättningarna

Eftersom friidrotten har så många grenar, är det lätt att hitta åtminstone en gren som är som gjord för en själv. Ta tid att fundera på vilken den är och var inte rädd för att prova på ett flertal innan du bestämmer dig. Senare och vid tävling bör man dock begränsa sig till max 3 stycken. Det är också bra att träna i flera grenar på grund av allsidig träning och därmed förminskad skaderisk.

Köp ett par bra spikskor

Utrustningen är mångsidig inom friidrott men spikskor är dock något som de flesta tävlande bär, oavsett gren. Dock kommer skorna anpassade till olika grenar, såsom spjutkast, diskus och längdhopp. Hitta rätt för din gren!

”Citius, Altius, Fortius” – friidrottens motto sedan de första olympiska spelen

Dessa tre ord betyder ”Snabbare, högre och starkare” och kommer från de gamla olympiska spelen. Orden kan lätt sammanfatta friidrotten som hela tiden strävar efter bättre resultat. Med det sagt, är det viktigt att ha en pedagogisk och guidande tränare samt stöttande anhöriga som kan ta både framgång och svårigheter med en klackspark.