Hur vet jag när jag har ägglossning?

Om man vill bli gravid bör man hålla lite extra utkik efter sin ägglossning. Men hur vet man när den infaller? Det tar vi upp i den här texten.

Vad är ägglossning?

Under varje cykel i menstruationen kommer hormoner göra att äggstockarna släpper ett ägg. Det är sedan det ägget som kan befruktas. Ofta sker det 12-16 dagar innan beräknad mens. När det gäller just ägglossningen kan många påstå att de känner när den sker. Andra märker inte av den alls.

Symtom

De kvinnor som känner av sin ägglossning upplever ofta att de får smärta i nedre delen av magen. De kan plötsligt få genomskinliga flytningar och det är inte ovanligt att kroppstemperaturen stiger någon grad. Det kanske allra vanligaste tecknet är att flytningarna blir med trögflytande. Om man får lite flytningar på fingrarna eller på en bit papper, trycker dem mot varandra och drar isär dem blir en ägglossningsflytning som en eller flera trådar mellan fingrarna eller pappersbitarna.

Ägglossningstest

Ett av de allra mest pålitliga testen för ägglossning är just ägglossningstest. De ser ut lite som ett graviditetstest. Man kissar på en sticka och läser sedan av resultaten. Om man har ägglossning har man mer av luteiniserande hormon eller LH, och det är just det som visar positivt eller negativt på stickan. Det ger resultat på ett par minuter och visar de dagar då man har som bäst ägglossning och är mest fruktsam.

Att känna sin kropp

Om man vill bli gravid kan det vara bra att lära känna sin kropp både för att kunna bli gravid och för att må så bra som möjligt under själva graviditeten. Man bör till exempel ha koll på sin mens, vilka flytningar man normalt har med mera. Ägglossningen är också en viktig del av det.