Hur lär jag mig mitt barn att gå?

Att lära sig gå är en av våra spädbarns allra första milstolpar. Glädjen att kunna ta steg efter steg utan att falla är minst lika roligt för föräldrarna som för barnet självt, och det är ett tecken på att barnets utveckling går i rätt riktning. Men hur går det egentligen till när barn ska lära sig gå? Finns det särskilda mönster som alla barn följer? Hur lång tid tar det?

Hur lär sig barn att gå?

Att lära sig gå har att göra med en hel del olika saker, men mycket handlar om att få kontroll över den egna kroppen. Exempelvis krävs det att barnet har styrka i ryggen, men även balans och koordination är viktiga. För att utveckla de här egenskaperna krävs det att barnet vänjer sig vid olika rörelser, t.ex. genom att ligga på mage och sedan lyfta huvudet något. Detta är särskilt  viktigt för att utveckla ryggmusklerna, som är det viktigaste för att barnet ska lyckas gå. Det hjälper också om omgivningen är stimulerande och lockar barnet att röra sig för att utforska olika saker.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar varierar mellan 9-18 månader, men därefter brukar de flesta barn ha tagit sina första steg. Varje barn är unikt, och det är helt normalt att vissa lär sig fortare än andra eftersom barn kan gå igenom olika utvecklingsfaser innan de faktiskt lyckas gå. Man behöver därför inte oroa sig om grannens barn börjat gå, medan det egna fortfarande kryper.

Kan du hjälpa ditt barn lära sig snabbare?

Det går faktiskt att vara till hjälp genom, t.ex. att stimulera rörelser som främjar balansen. Det kan också handla om något så enkelt som att visa barnet en leksak och sedan föra den fram och tillbaka från vänster till höger, så att barnet lutar sig efter den. På så vis blir barnet starkare i armarna, benen, halsen och i ryggen.